Nederlandse minister kritisch over nasleep coup in Turkije

Nederlandse minister kritisch over nasleep coup in Turkije

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders heeft maandag in Ankara kritische kanttekeningen geplaatst bij de manier waarop in Turkije is gereageerd na de mislukte coup in juli. Hij deed dat in een gesprek met zijn Turkse ambtgenoot Mevlut Cavusoglu. Volgens Koenders moeten er grenzen zijn aan hoe ver het Turkse optreden kan gaan. "Het is begrijpelijk dat Turkije maatregelen neemt tegen coupplegers, maar dit mag nooit reden zijn om de beginselen van de rechtsstaat en de democratie overboord te gooien", aldus de bewindsman.

Hij heeft ook zijn zorgen overgebracht over de spanningen in Nederland tussen Turkse groepen. "Geweld en intimidatie, tegen wie dan ook, zijn op Nederlandse bodem onacceptabel", aldus Koenders. Wat er in de Nederlandse samenleving gebeurt, is een zaak voor Nederland, waar buitenlandse regeringen niets over te zeggen hebben, aldus Koenders.

Vorige week werd al aangekondigd dat een van de onderwerpen op Koenders' agenda de brief van de Turkse consul-generaal in Rotterdam zou zijn. Die schreef in juli aan een aantal burgemeesters in de regio Rotterdam hoe zij moesten omgaan met demonstraties van tegenstanders van de Turkse regering.

De Turkse inmenging werd zaterdagavond al op het hoogste niveau besproken toen de Nederlandse premier Mark Rutte belde met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Rutte vertelde Erdogan dat Nederland geen Turkse bemoeienis met binnenlandse aangelegenheden tolereert. De premier vroeg de Turkse president ook hulp om dat te voorkomen.

Bron: Belga