Nederlandse Aardoliemaatschappij wil deel gaswinning in Groningen stilleggen

De NAM (Nederlandse Aardoliemaatschappij) wil op zes plaatsen in de provincie Groningen de gaswinning stopzetten of terugschroeven. Dat staat in een aanbeveling aan de toezichthouder (SodM). Enkele dagen geleden werd Groningen nog getroffen door een aardbeving met een kracht van 3.4 op de schaal van Richter. Er zijn zo'n 1.300 schadegevallen aangemeld. De NAM wil de clusters Overschild, De Pauwen en Ten Post buiten werking stellen. Ook de winning in Eemskanaal zou worden gestopt. In Leermens en 't Zandt gaat de productie omlaag.

Een woordvoerder van NAM beklemtoont dat deze plannen nog geen invloed zullen hebben op de totale productie van aardgas in Groningen. Hij kon niet verduidelijken hoeveel minder gas er zal worden gewonnen. "Het is aan minister Eric Wiebes van Economische Zaken om dat te bepalen".

In het regeerakkoord staat dat de productie wordt verlaagd van 21,6 miljard Nm3 (de inhoudsmaat voor aardgas) naar 20 miljard, aldus de NOS. Naar schatting zit er nog ruim 600 miljard Nm3 in de Groningse bodem.

Nederlands aardgas is ook erg belangrijk voor ons land: ongeveer een derde komt van daar.

Bron: Belga