Nederlands-Turks conflict - Veel politie maar geen demonstranten in Rotterdam

Het is zaterdag aan het einde van middag rustig in Rotterdam, waar mensen op drie plekken kunnen demonstreren tegen de beslissing van de Nederlandse autoriteiten om de Turkse minister van Buitenlandse Zaken niet het recht te geven te landen. Vanuit Istanboel dreigde die minister, Mevlüt Çavusoglu, zaterdagnamiddag opnieuw met "maatregelen". Eerder werd vanuit Ankara al gedreigd met zware politieke en economische sancties als het bezoek van de minister verhinderd zou worden, zoals uiteindelijk gebeurde. Rond 17.30 uur waren er volgens de woordvoerder van de gemeente nog geen demonstranten in de stad te zien. Er is wel veel politie op de been en rijden busjes van de ME (mobiele eenheid van de politie) door de stad.

Mensen kunnen demonstreren op het Willemsplein, de Lloydpier en Plein 1940. Op de Lloydpier kunnen tegendemonstranten terecht en op Plein 1940 alle overige demonstranten.

Çavusoglu noemde het Nederlandse besluit een "schandaal". Het is nog onduidelijk wat de aangekondigde strafmaatregelen om het lijf zullen hebben. President Recep Tayyip Erdogan zinspeelde zaterdag op maatregelen tegen het Nederlands vliegverkeer. "Nederland moet gaan nadenken over hoe zijn vliegtuigen gaan landen in Turkije", stelde hij. Volgens de krant Daily Sabah verwees de president naar diplomatieke vluchten.

Bron: Belga