Nederland wil legale wietteelt mogelijk maken

Nederland wil legale wietteelt mogelijk maken

De vier partijen die bij onze noorderburen een coalitie willen vormen, VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, zijn overeengekomen om een proef te starten waarbij legaal geteelde wiet mag worden verspreid. De overheid zal enkele organisaties aanwijzen die legaal wiet mogen telen. Momenteel wordt cannabisverkoop in coffeeshops wel gedoogd, maar de teelt en de inkoop ervan is verboden. Verschillende Vlaamse grensgemeenten zijn bezorgd over het geplande Nederlandse beleid.

Schadelijke stoffen

Met de proef moet duidelijk worden of de criminaliteit afneemt dankzij legale teelt en of de legaal geteelde drugs minder schadelijke stoffen bevatten dan de illegaal geteelde. Het experiment is vooral bedoeld voor grote en middelgrote plaatsen. Er zou gekozen worden voor zes tot tien gemeenten. Met een speciale vergunning kan een bedrijf in die gemeenten de wiet dan legaal telen.

Wietwet

Het experiment is bijzonder omdat CDA en ChristenUnie zich steeds sterk tegen legalisering van de teelt hebben gekeerd. Die partijen en ook de VVD stemden dit jaar in de Tweede Kamer dan ook tegen de zogeheten ‘wietwet' van D66 die voor regulering van de wietteelt moet zorgen.

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie onderhandelen sinds eind juni over de vorming van een nieuw kabinet. Volgens Nederlandse media is de kans groot dat het regeerakkoord deze week, mogelijk vandaag al, klaar is. Later deze maand zou dan de nieuwe regering voorgesteld worden.