Nederland verplicht gordels in stints

Nederland verplicht gordels in stints

In Nederland worden veiligheidsgordels verplicht voor de zitplaatsen van de elektrische bolderkar. Het voertuig moet ook een extra rem krijgen en er is voortaan plaats voor maximaal acht passagiers. Dat heeft de regering in Den Haag beslist na een dodelijk ongeval met een stint vorig jaar in Oss, waarbij vier kinderen om het leven kwamen.

De nieuwe veiligheidseisen gelden voor alle zogenoemde bijzondere bromfietsen, een categorie waar ook de stint onder valt. Voor bestaande bijzondere bromfietsen verandert er voorlopig niets. Maar dat geldt niet voor de bestaande stints. Die mogen zonder aanpassingen niet meer de weg op.

Bij de nieuwe eisen zijn ook een jaarlijkse check en gerichte controles bij fabrikanten. Bevoegd minister Cora van Nieuwenhuizen wil op korte termijn met de Tweede Kamer in gesprek over de voorstellen, die als het aan haar ligt zo snel mogelijk daarna gaan gelden.

"Met deze nieuwe eisen zetten we de veiligheid van bestuurders, passagiers en andere weggebruikers heel duidelijk op de eerste plek. De eisen aan fabrikanten zijn duidelijker en steviger, waarbij we nog steeds ruimte bieden voor nieuwe, innovatieve voertuigen", aldus Van Nieuwenhuizen.

Voor verdere stappen wacht de minister onder meer nog op de uitkomsten van een onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Ze wil onder meer een verplicht rijbewijs voor bestuurders van een bijzondere bromfiets waarmee personen worden vervoerd. Ook kijkt ze naar een kentekenplicht.

Bron: Belga