Nederland en Italië willen VN-zetel delen

Nederland en Italië willen VN-zetel delen

Nederland en Italië willen een zetel in de veiligheidsraad van de Verenigde Naties delen. Dat hebben minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders en zijn Italiaanse ambtgenoot Paolo Gentiloni dinsdagavond gezegd bij de VN in New York. Italië krijgt volgens het voorstel de zetel eerst een jaar, daarna neemt Nederland hem over. "Na goed onderling overleg zijn we tot deze praktische oplossing gekomen. Het is ook een signaal van Europese samenwerking in de internationale politiek. We zullen de komende jaren nauw samenwerken. We hechten allebei veel waarde aan het lidmaatschap van de Veiligheidsraad", aldus Koenders.

Het plan wordt woensdag verder uitgewerkt in de 'West-Europese en overige groep', de geografische groep waarin beide landen streden om de zetel. Daarna volgt er een nieuwe stemming in de Algemene Vergadering van de VN. Het voorstel lijkt op brede steun te kunnen rekenen en werd met ruim applaus ontvangen.

Eerder dinsdag waren er vijf stemrondes geweest waarin geen van de twee landen de vereiste tweederdemeerderheid haalde. Nederland deed het in de eerste vier stemrondes iets beter dan Italië, maar de verschillen werden steeds kleiner. In de vijfde stemronde haalden beide landen elk 95 stemmen. Volgens Koenders was de uitkomst van de stemmingen tot dan toe een "duidelijk signaal" dat de algemene vergadering beide landen waardeert als lid.

Zweden was in dezelfde geografische groep als Nederland en Italië wel in de eerste ronde gekozen. Ook Ethiopië, Kazachstan en Bolivia veroverden een plek in de VN-veiligheidsraad voor de komende twee jaar.

Nederland heeft jarenlang gelobbyd voor de plek in het machtigste orgaan van de VN. De raad is bedoeld om de internationale vrede en veiligheid te bewaren. De raad kan sancties opleggen, vredestroepen inzetten en beleid beïnvloeden.

Bron: Belga