NASA stelt astronauten voor die voor het eerst met privéraket zullen opstijgen

NASA stelt astronauten voor die voor het eerst met privéraket zullen opstijgen

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft de negen astronauten voorgesteld die vanop Amerikaanse bodem de ruimte ingestuurd zullen worden. Voor het eerst zal dat gebeuren met raketten van privébedrijven. Het negental werd voorgesteld tijdens een ceremonie in het Johnson Space Center in Houston (Texas). Sinds het einde van het spaceshuttleprogramma in 2011 heeft de NASA geen astronauten meer de ruimte ingestuurd vanop Amerikaanse bodem. De Amerikaanse organisatie werkte de voorbije jaren samen met Rusland voor haar ruimtereizen.

Het nieuwe team, zeven mannen en twee vrouwen, zou volgend jaar al de ruimte ingestuurd worden. Daarvoor wordt gebruikgemaakt van raketten die door twee privébedrijven, Boeing en SpaceX, ontwikkeld zijn. De NASA heeft laten weten dat de eerste testvlucht met de nieuwe bemanning in april zal plaatsvinden met een SpaceX Dragoncapsule.

Voor die testvlucht zijn twee astronauten geselecteerd: Michael Hopkins en Victor Glover. Hopkins heeft al 166 dagen doorgebracht aan boord van het ISS, voor Glover is het de eerste ruimtereis.

NASA-directeur Jim Bridenstine zei vrijdag dat de aankondiging hopelijk een nieuw tijdperk inluidt voor het Amerikaanse ruimtevaartprogramma.

Bron: Belga