N-VA van burgemeester Nadia Sminate ondanks forse winst niet in coalitie Londerzeel

N-VA van burgemeester Nadia Sminate ondanks forse winst niet in coalitie Londerzeel

Hoewel de N-VA van burgemeester Nadia Sminate in Londerzeel met een score van 35,4 procent (een winst van 13,8 procent) een klinkende overwinning behaalde, maakt haar partij vanaf 2019 niet langer deel uit van de bestuurscoalitie. Die zal bestaan uit Londerzeel Warm en Dynamisch (LWD), Groen en CD&V. Toen Sminate in 2016 burgemeester werd van Londerzeel, was ze in Vlaanderen de eerste van allochtone afkomst in die functie.

Terwijl N-VA haar zetelaantal verhoogde van zes naar tien, boekte ook LWD twee zetels winst en kwam uit op negen zetels. CD&V verloor (onder meer door het afhaken van voormalig burgemeester Jozef De Borger) liefst zes zetels om er nog drie over te houden. Groen haalde één zetel, terwijl deze partij in 2012 er nog drie haalde in kartel met sp.a.

De nieuwe bestuurscoalitie LWD, Groen en CD&V beschikt samen slechts over een nipte meerderheid van 13 op 25 zetels in de gemeenteraad. Dat laatste schrikt de nieuwe burgemeester Conny Moons (LWD) echter niet af. "We beschikken immers over een straffe goede ploeg die heel ambitieus is om Londerzeel verder op de kaart te zetten", aldus Moons.

Bron: Belga