Moord op Kim Jong-nam - Verzoek tot vrijlating van Vietnamese beschuldigde verworpen

Moord op Kim Jong-nam - Verzoek tot vrijlating van Vietnamese beschuldigde verworpen

Een Maleisische rechtbank heeft donderdag het verzoek tot vrijlating verworpen van Doan Thi Huong, de Vietnamese vrouw die beschuldigd wordt van de moord op de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un. Een verantwoordelijke van het parket verklaarde donderdag dat het gerecht de opdracht heeft gekregen om het proces tegen de Vietnamese verder te zetten.

Doan Thi Huong blijft zo de enige in de beklaagdenbank voor de moord op Kim Jong-nam, die in februari 2017 op de luchthaven van Kuala Lumpur in ware Koude Oorlogstijl werd gedood nadat hij het zenuwgas XV in zijn gezicht had gekregen.

Maandag werd de Indonesische Siti Aisyah (26), beschuldigd van medeplichtigheid aan de moord, door de aanklager in Maleisië nog vrijgelaten. Het parket had de aanklachten tegen de Indonesische vrouw anderhalf jaar na het begin van het proces ingetrokken. Daags na die onverwachte vrijlating riep de Vietnamese minister van Buitenlandse Zaken Pham Binh Minh zijn Maleisische collega op om zijn landgenote ook vrij te laten, maar het Maleisische gerecht gaat dus niet in op dat verzoek.

Doan Thi Huong moest donderdag voor de rechtbank van Kuala Lumpur verschijnen. Het proces tegen de beschuldigden startte in oktober 2017. Beide vrouwen hebben steeds alle beschuldigingen tegen hen ontkend en beweren dat ze in de val waren gelokt door Noord-Koreaanse agenten. Ze dachten naar eigen zeggen dat ze deelnamen aan een grap voor een spelprogramma.

Volgens Zuid-Korea heeft Noord-Korea de moord georkestreerd, iets wat Pyongyang altijd heeft ontkend. Kim Jong-nam was een tegenstander van het Noord-Koreaanse regime en leefde in ballingschap.

Bron: Belga