Moord op Kim Jong-nam - Diplomatiek steekspel tussen Maleisië en Noord-Korea escaleert verder

Moord op Kim Jong-nam - Diplomatiek steekspel tussen Maleisië en Noord-Korea escaleert verder

Maleisië heeft dinsdag het personeel van de Noord-Koreaanse ambassade verboden het land te verlaten, nadat Pyongyang alle Maleisische burgers verboden had Noord-Korea te verlaten. Daarmee lopen de spanningen tussen de twee landen in de nasleep van de moord op de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un verder op. "Geen enkele ambtenaar of werknemer van de ambassade (van Noord-Korea, red.) mag het land verlaten", klonk het bij het Maleisische ministerie van Binnenlandse Zaken.

Eerder deed Pyongyang een gelijkaardige aankondiging. Het land liet weten dat alle Maleisiërs in Noord-Korea "tijdelijk het land niet mogen verlaten, totdat het incident in Maleisië op een gepaste manier geregeld wordt", zo citeerde het officiële Noord-Koreaanse persbureau KCNA het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Momenteel zouden er volgens het Maleisische persagentschap Bernama negen Maleisiërs vastgehouden worden in Noord-Korea, drie personeelsleden van de ambassade en zes familieleden.

Kim Jong-nam, de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un werd op 13 februari met zenuwgas vermoord op de luchthaven van Kuala Lumpur. Sindsdien lopen de diplomatieke spanningen tussen de landen stevig op, terwijl ze het tot voor de moord redelijk goed met elkaar konden vinden.

Bron: Belga