Mogelijk massagraf ontdekt in Mexico

In de Mexicaanse staat Veracruz hebben de autoriteiten een massagraf ontdekt dat mogelijk tientallen lichamen bevat. De vindplaats ligt in een regio waar heel wat drugskartels actief zijn en het tegen elkaar opnemen in een bijzonder bloedige bendeoorlog. De site werd op bevel van het parket afgesloten en na een inspectie met technologische hulpmiddelen konden op een tiende van de oppervlakte al 36 illegale graven worden gedetecteerd, zo liet het gerecht tijdens een persconferentie weten. De precieze locatie van de vindplaats werd niet vrijgegeven "om de veiligheid te garanderen van de medewerkers die de menselijke resten zullen opgraven", luidde het.

Volgens een bron binnen het Mexicaanse leger, die anoniem wil blijven, zouden er in het massagraf "tot wel 200 lijken" kunnen liggen.

In 2016 stuitten de autoriteiten van Veracruz in Colinas de Santa Fe nog op een gigantisch massagraf. Tot op heden werden op die plek al bijna 300 lichamen opgegraven. Slechts enkele slachtoffers konden worden geïdentificeerd. In 2017 en 2018 werden nog twee andere massagraven gevonden, in La Laguna en in Arbolillo. Daar werden 180 lichamen bovengehaald. Het merendeel van die slachtoffers bleek onthoofd.

Veracruz strekt zich uit langs de kust van de Golf van Mexico. In de regio vechten het kartel van Zetas en dat van Jalisco Nueva Generacion een gewelddadige strijd uit om de controle over de drugs- en andere smokkelroutes.

Meer dan 40.000 mensen worden momenteel in Mexico vermist.

Bron: Belga