Moeskroen en Eupen gaan volledig vrijuit bij Voetbalbond

Moeskroen en Eupen gaan volledig vrijuit bij Voetbalbond

Het naar eerste klasse gepromoveerde en Bekerfinalist KV Mechelen, Waasland-Beveren en in totaal dertien personen moeten zich binnenkort verantwoorden voor de Geschillencommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB), maar Eupen en Moeskroen hoeven zich geen zorgen meer te maken. Het onderzoek naar hun onderlinge wedstrijd in de degradatiestrijd eind vorig seizoen werd geklasseerd, zo maakte de KBVB bekend. Eupen redde zich vorig seizoen pas op het nippertje na een 4-0 zege tegen Moeskroen op de slotspeeldag, waarbij de vier thuisdoelpunten allemaal in de laatste zestien minuten van de wedstrijd vielen. Eupen moest ook scoren om het behoud te verzekeren, want KV Mechelen stond al snel 2-0 voor - wat ook de eindstand zou worden - tegen Waasland-Beveren en dus moesten de Oostkantonners met minstens drie doelpunten verschil winnen.

Een huzarenstukje dat ook bij de onderzoekscommissie van de KBVB wenkbrauwen deed fronsen en dus werd er besloten om die match onder de loep te nemen - in tegenstelling tot het federaal parket, dat enkel een onderzoek opende naar de wedstrijden KVM - Waasland-Beveren en Antwerp - Eupen. Ebe Verhaegen, die in november 2018 aangesteld werd door het Bondsparket als onderzoekscoördinator, verhoorde het voltallige scheidsrechterskorps in 1A en 1B (uitgezonderd de VAR), maar ook spelers, agenten, bestuurders en trainers werden uitgevraagd over die wedstrijden. Verhaegen vulde zijn eigen onderzoek aan met bevindingen van het federaal parket, dat de KBVB inzage in het strafdossier had verleend.

Het resultaat van het onderzoek werd overgemaakt aan bondsprocureur Kris Wagner, die in samenspraak met zijn onderzoekscoördinator besliste om Waasland-Beveren en KV Mechelen te vervolgen. De wedstrijd Eupen-Moeskroen op de slotspeeldag van vorig seizoen werd echter zonder gevolg geklasseerd. Dat betekent niet meteen dat er niets verdachts gevonden werd, maar er waren in elk geval onvoldoende harde bewijzen. De KBVB zelf laat het in het midden.

Voor Moeskroen is het een tweede opsteker op korte tijd, een tweetal weken geleden kregen ze ietwat verrassend hun proflicentie voor komend seizoen. Nochtans voert het federaal parket al enige tijd een onderzoek naar 'les Hurlus' naar valsheid in geschriften, gebruik ervan en oplichting, omdat via buitenlandse maatschappijen gepoogd zou zijn te verbergen dat de voetbalclub onder controle stond van spelersmakelaar Pini Zahavi. Dat is volgens het bondsreglement verboden.

Moeskroen wordt er ook van verdacht valse documenten te hebben ingediend bij het Belgische Arbitragehof voor de Sport (BAS), in het kader van de licentieaanvraag vorig seizoen. Die werd eerst geweigerd, maar in beroep toch verkregen. Het parket wil nagaan of Moeskroen dankzij kunstgrepen onwettig in eerste klasse is gebleven. Anderzijds wordt Moeskroen ervan verdacht door illegale financiering van miljoenen euro's uit offshorebedrijven gesteund te worden.

Half november 2018 voerde het gerecht al huiszoekingen uit bij de voetbalclub, enkele bestuurders van de club, de KBVB en het BAS (Belgisch Arbitragehof voor de Sport). Ook na die huiszoekingen stelden de speurders en de CFI (Cel voor Financiële Informatieverwerking) dat er op de rekening van de club aanzienlijke bedragen verschenen, die meteen weer doorgestort werden naar rekeningen in fiscale paradijzen.

Moeskroen werd onder voorlopig bewind geplaatst en een Brusselse onderzoeksrechter legde beslag op enkele rekeningen. Dat geld kan voorlopig niet gebruikt worden, waardoor de licentie in gevaar was. De financiële gezondheid van een club is namelijk een van de belangrijkste voorwaarden voor de licentie, maar toch kreeg de club medio deze maand op dat vlak dus goed nieuws.

Bron: Belga