Misbruikte turnster Maroney kreeg zwijggeld van Amerikaanse turnbond

Misbruikte turnster Maroney kreeg zwijggeld van Amerikaanse turnbond

De Amerikaanse turnster McKayla Maroney beweert zwijggeld te hebben gekregen van de nationale bond om niets naar buiten te brengen over het misbruik door voormalig teamarts Larry Nassar. Volgens Maroney werd ze min of meer gedwongen om eind vorig jaar een geheimhoudingsovereenkomst te ondertekenen, omdat ze op dat moment dringend geld nodig had om psychologische hulp te kunnen betalen. Ze zou 1,25 miljoen dollar (ruim 1 miljoen euro) hebben ontvangen. De 22-jarige Maroney is één van de Amerikaanse turnsters die zegt seksueel misbruikt te zijn door Nassar. De voormalige arts van de nationale turnselectie werd begin deze maand vanwege het bezit van kinderporno veroordeeld tot een gevangenisstraf van zestig jaar. Het onderzoek naar seksueel misbruik door Nassar van minderjarige turnsters loopt nog.

Maroney maakte in 2012 deel uit van de ploeg die bij Olympische Spelen van Londen goud won in de landenwedstrijd. Individueel pakte ze zilver op sprong, het onderdeel waarop ze twee keer wereldkampioen werd. De turnster zegt tussen 2009 en 2013 misbruikt te zijn door Nassar.

Maroney heeft USA Gymnastics nu voor de rechter gedaagd. Volgens haar advocaat heeft de bond de geheimhoudingsplicht geschonden door over het misbruik naar buiten te treden en is de overeenkomst daarmee geschonden. Ze wil deze ongeldig laten verklaren en eist een schadevergoeding.

USA Gymnastics meldt in een reactie dat het juist de toenmalige advocaat van Maroney was die erop had aangedrongen de overeenkomst vertrouwelijk te houden. De nieuwe directeur van de bond wil met de turnster in gesprek om te horen hoe de sport 'veiliger' kan worden gemaakt.

Bron: Belga