Militairen en oppositie vinden geen akkoord over overgangsregering

Militairen en oppositie vinden geen akkoord over overgangsregering

De onderhandelingen tussen de Soedanese generaals en de leiders van de protestbewegingen zijn gisteravond op niets uitgedraaid. De twee partijen zijn er niet in geslaagd een akkoord te sluiten over de samenstelling van de soevereine raad die het land zal moeten leiden tijdens een overgangsperiode. Dat hebben de beide partijen kort na middernacht aangekondigd. "Het voornaamste punt van onenigheid tussen de militaire raad, die het land nu leidt, en de Alliantie voor Vrijheid en Verandering blijft de machtsverhouding tussen burgers en militairen, en het voorzitterschap van de soevereine raad", aldus de militairen en de Alliantie in een gezamenlijk communiqué.

Ook zondag al liepen de gesprekken hierop vast. Beide partijen willen het voorzitterschap en de meeste zitjes in de soevereine raad. Die soevereine raad moet de macht overnemen van de militaire raad voor een periode van drie jaar. Daarna volgen verkiezingen.

Vandaag staan geen nieuwe gesprekken gepland.

Intussen gaat de sit-in voor het hoofdkwartier van het leger in hoofdstad Khartoem nog altijd verder. Die sit-in begon op 6 april: eerst werd het aftreden van dictator Omar al-Bashir geëist, en nadat Bashir op 11 april werd afgezet door het leger eisen ze nog steeds een machtsoverdracht naar een burgerbestuur.

Bron: Belga