Migrantenkampen in Griekenland moeten dringend verbeteren

Migrantenkampen in Griekenland moeten dringend verbeteren

De situatie van migranten in kampen op de Griekse eilanden moet dringend verbeteren want ze is explosief en op de rand van catastrofaal, meldt de Commissaris voor de Rechten van de Mens Dunja Mijatovic vandaag na een vijfdaags bezoek. Die uitspraak doet ze op de dag dat het Griekse parlement over een controversieel wetsvoorstel stemt om de druk van het snelgroeiende aantal migranten en asielzoekers te verlichten. De situatie van de migranten en asielzoekers op de Griekse eilanden is de laatste twaalf maanden dramatisch verergerd, heeft Mijatovic verklaard. Ze roept op tot "dringende maatregelen om de verschrikkelijke omstandigheden waarin duizenden mensen leven aan te pakken". Na haar bezoek aan de overbevolkte kampen op Lesbos en Samos is de Commissaris geschokt door de afschuwelijke hygiënische omstandigheden waarin de asielzoekers leven.

Die uitspraken komen er op dezelfde dag als de stemming van een controversieel wetsvoorstel in het Griekse parlement. Bij zijn overname in juli beloofde conservatief premier Kyriakos Mitsotakis een herziening van het inefficiënte systeem waarin tienduizenden mensen vastzitten. Toen kwam er een golf van migranten aan die de kampen op de Egeïsche eilanden overspoelden.

Met het wetsvoorstel wil de premier de procedures en vooral de uitwijzing van degenen wiens aanvraag afgekeurd wordt versnellen, maar Griekse en internationale organisaties waarschuwen dat het wetsvoorstel de rechten van asielzoekers niet respecteert. Het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen zei eerder al dat de nieuwe regels mensen die internationale bescherming nodig hebben in gevaar zullen brengen, en tot veel uitwijzingen kunnen leiden naar landen waar hun levens bedreigd worden.

Meer dan 34.000 mensen verblijven in kampen op vijf Griekse eilanden, hoewel de capaciteit slechts 6.300 personen bedraagt. De kampen op Lesbos en Samos zijn het meest overbevolkt, en de leefomstandigheden werden al vaak gehekeld door ngo's voor migranten- en vluchtelingenrechten. "De Griekse autoriteiten moeten snel ingrijpen", benadrukt Mijatovic, "de mensenrechten worden niet gerespecteerd".

Bron: Belga