Mesut Özil stopt als Duits international

Mesut Özil stopt als Duits international

De Duitser Mesut Özil zet een punt achter zijn interlandcarrière. Dat kondigde de 29-jarige middenvelder van Arsenal zondag aan via Twitter. "Ik voel mij niet meer gewenst bij de Mannschaft", tweette Özil. De 92-voudige international pikt de kritiek over zijn foto met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan vlak voor het WK in Rusland niet langer. Özil en collega-international Ilkay Gündogan (Manchester city) waren in aanloop naar het WK het mikpunt van kritiek nadat ze in Londen op de foto waren gegaan met Erdogan. Die was toen volop zijn verkiezingscampagne aan het voeren. In Duitsland weerklonk de roep om Özil en Gündogan uit de WK-selectie te laten omdat ze zich gewillig hadden laten gebruiken door de controversiële Erdogan.

Özil, die een Turkse achtergrond heeft, legde zondagochtend uit dat hij geen politieke bedoelingen had bij de foto. "We praatten enkel over voetbal en ik zou het zo opnieuw doen", zei de middenvelder. Enkele uren later laat Özil weten niet langer beschikbaar te zijn voor de Duitse nationale ploeg.

"De behandeling die ik heb gekregen van de Duitse voetbalbond zorgt ervoor dat ik niet meer voor de Mannschaft wil uitkomen", verklaarde Özil in een open brief van drie pagina's. "Ik voel me niet langer gewenst en heb het gevoel dat alles wat ik heb bereikt sinds mijn debuut in 2009 is vergeten. Er is sprake van racisme en een gebrek aan respect. Ik droeg het shirt van de Duitse ploeg met trots en vreugde, maar dat is nu niet meer zo."

.

Bron: Belga