"Merendeel ontwikkelde landen moet bijdragen in opvang vluchtelingen"

"Merendeel ontwikkelde landen moet bijdragen in opvang vluchtelingen"

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft het in Australië met zijn ambtgenote Julie Bishop woensdag ook gehad over de gezamenlijke uitdagingen van België en Australië, in het bijzonder dan immigratie. De gedachtenuitwisseling ging over "globale uitdagingen die we delen zoals veiligheidskwesties, internationaal terrorisme en een echt debat over immigratie", aldus Reynders na de vergadering. De Belgische minister is van mening dat beide partijen er belang bij hebben hun praktijken rond migratie uit te wisselen, vooral over de manier waarop elkeen zijn deel kan doen.

Reynders ziet het migratiefenomeen als tweeledig. Aan de ene kant, "de vluchtelingen die we moeten opvangen, in Australië, zoals in Europa, in Canada, de VS", aldus Reynders. "Het merendeel van de ontwikkelde landen moet zijn deel bijdragen in deze opvang", verzekert hij.

Aan de andere kant, de economische migratie. "In de Angelsaksische wereld is er een soort immigratie gekozen door het land van opvang. In Europa hebben we nog veel problemen met het durven werken aan dat onderwerp. Ik ben ervan overtuigd dat we dat zullen moeten doen."

Volgens de minister moet er dus een dubbel debat worden gevoerd, over een meer open opvang van "mensen die thuis worden vervolgd". Daarnaast moet ook het debat over economische migratie worden geopend, aldus Reynders. "Niet het valse idee geven dat we de grenzen sluiten, maar ook niet langer weigeren de realiteit onder ogen te zien."

Bron: Belga