Meer onduidelijkheid over toestand Oezbeekse president na Instagram-bericht dochter

Meer onduidelijkheid over toestand Oezbeekse president na Instagram-bericht dochter

De jongste dochter van de Oezbeekse president Islam Karimov liet vandaag verstaan dat haar vader nog in leven is, na eerdere berichten over zijn dood. Karimov had zaterdag een hersenbloeding en werd in het ziekenhuis opgenomen op de intensieve zorgen. "Ik zou graag (...) iedereen willen bedanken voor (...) jullie steun en beste wensen voor een spoedig herstel van onze president", schreef Lola Karimova Tilljajeva op haar Instagram-account. Zij verblijft in Parijs. "Ik ben er zeker van dat jullie oprechte goede wensen helpen bij zijn herstel."

De autoriteiten van de voormalige Sovjetrepubliek hebben weinig informatie vrijgegeven over de gezondheidstoestand van de 78-jarige president. Ze kondigden eerder deze week enkel zijn hospitalisatie aan. Sindsdien zweeg de overheid in alle talen, wat de speculatie over de toestand van Karimov alleen maar aanwakkerde. Ook na berichten over de dood van de staatsleider werd niets bekendgemaakt.

Het was ook al de jongste dochter die maandag aankondigde dat hij op intensieve zorgen lag, na zaterdagochtend een hersenbloeding te hebben gehad. Ze zei toen dat zijn toestand "stabiel" was.

In de Centraal-Aziatische regio bestaat nu vrees voor instabiliteit. De opvolging van de autoritaire Karimov, die al aan de macht is sinds de onafhankelijkheid in 1991, is immers niet geregeld.

Bron: Belga