Meer dan 5,5 ton cocaïne onderschept en 20 mensen opgepakt in Ecuador

De autoriteiten in Ecuador hebben meer dan 5,5 ton cocaïne in beslag genomen die was verstopt in een schip dat vaart onder de Panamese vlag en op weg was naar de Verenigde Staten en Europa. Daarnaast werden twintig personen opgepakt die deel uitmaakten van een internationale drugsbende, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken vrijdag. De politie ontdekte, met de hulp van buitenlandse drugsteams, donderdag in het schip "5.070 pakken cocaïne, die in totaal 5,53 ton wogen", aldus het ministerie in een persbericht. De bende drugshandelaars "werd geleid door een Spanjaard en een Colombiaan en opereerde vanuit verschillende landen in Amerika en Europa".

Het schip was vertrokken vanuit de Ecuadoraanse provincie Santa Elena naar Panama, en "zou daarna de cocaïne naar Spanje hebben gebracht, zogezegd om het schip te laten controleren".

Onder de twintig opgepakte bendeleden bevinden zich de Spaanse leider en mensen uit Panama, Colombia, Peru, Venezuela, Saoedi-Arabië en Honduras. Zij waren verantwoordelijk voor "de ontvangst en de verdeling van grote hoeveelheden drugs in een verborgen compartiment in het schip", aldus het ministerie nog.

In 2016 onderschepte Ecuador een recordhoeveelheid van 110,4 ton drugs, voornamelijk cocaïne, en rolden de autoriteiten 100 drugsbendes op. In het land zelf zouden geen illegale gewassen worden gekweekt, maar het wordt vaak gebruikt als transitroute voor drugs of materiaal voor de vervaardiging van drugs. Buurland Colombia is met 96.000 hectare aan plantages de grootste producent ter wereld van cocabladeren en is volgens de Verenigde Naties dan ook de grootste cocaïneproducent, met 646 ton in 2015.

Bron: Belga