Meer dan 350 arrestatiebevelen in Turkije voor mogelijke banden met Gülenbeweging

Meer dan 350 arrestatiebevelen in Turkije voor mogelijke banden met Gülenbeweging

Turkse aanklagers hebben in verband met de couppoging van 2016 meer dan 350 bijkomende opsporingsbevelen uitgevaardigd tegen zogezegde terreurverdachten. Sinds deze morgen worden volgens een reeks berichten van het staatspersagentschap Anadolu in totaal 356 mensen gezocht. Onder hen veel actieve en voormalige leden van het leger, luchtmacht, marine en de paramilitaire rijkswacht. De verdachten worden ervan beschuldigd banden te hebben met de beweging van de invloedrijke islamgeleerde Fethullah Gülen en van "infiltratie in de staatsinstellingen". De regering acht Gülen verantwoordelijk voor de mislukte staatsgreep.

De regering concentreert zich in de nooit eindigende opeenvolging van klopjachten, arrestaties, rechtszaken en ontslagen vooral op het leger en de politie. Minister Süleyman Soylu van Binnenlandse Zaken had half januari aangegeven dat tot dan meer dan 15.000 militairen uit hun functie werden ontheven. Tegen bijna 7.000 anderen lopen nog onderzoeken.

De nieuwe golf van arrestaties is een gevolg van een van de grootste klopjachten sinds 2016 met meer dan 1.100 opsporings- en aanhoudingsbevelen vorige week. Alle overeenkomstige Anadolu-berichten over een week samengeteld, werden van maandag vorige week tot afgelopen maandag (gisteren) minstens 946 mensen gearresteerd.

Over heel het jaar samen belandden volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken rond de 52.000 mensen met vermoede banden met de Gülenbeweging voor een korte of langere periode achter de tralies.

Bron: Belga