Meer dan 300 gewonden na treffen tussen Indonesische betogers en politie

Meer dan 300 gewonden na treffen tussen Indonesische betogers en politie

Meer dan 300 mensen zijn gewond geraakt bij een conflict tussen betogers en politie in de Indonesische hoofdstad, meldt de politie woensdag. Dat conflict kwam er naar aanleiding van een bijeenkomst tegen voorgestelde wijzigingen van het strafwetboek, die volgens tegenstanders de burgerlijke vrijheden in het gedrang zouden brengen. De politie zette traangas en waterkanonnen in om zowat 3.000 studenten uiteen te drijven. De studenten hadden zich dinsdag voor het parlement in Jakarta verzameld en eisten dat politici het strafwetsvoorstel introkken. Zeker 254 studenten werden kort opgenomen in het ziekenhuis, en 11 anderen werden nog behandeld, verklaarde politiechef Gatot Eddy Pramono woensdag. 39 politiemensen raakten gewond.

De volksvertegenwoordigingsraad had de ontwerp-herzieningen dinsdag moeten aannemen, maar stelde een stemming uit op vraag van president Joko Widodo. Politici stelden ook het debat over drie andere controversiële wetsvoorstellen uit, vertelde voorzitter Bambang Soesatyo.

Volgens het nieuwe wetsvoorstel zou seks met instemming buiten het huwelijk met maximum een jaar cel bestraft kunnen worden, en ongehuwde koppels die samenwonen zouden tot zes maanden opgesloten kunnen worden. Iemand die de president of vicepresident beledigt zou tot vier en half jaar in de gevangenis kunnen belanden. Zo'n belediging werd in 2016 gedecriminaliseerd door het Grondwettelijk Hof, na een juridische aanvechting door burgers.

De betogers eisten ook dat de overheid recente revisies terugroept van een wet die de anti-corruptiecommissie van het land bestuurt. Volgens activisten zou die wet het onafhankelijke orgaan erg kunnen verzwakken.

Bron: Belga