Meer dan 10.000 betogers in Moskou voor eerlijke lokale verkiezingen

Meer dan 10.000 betogers in Moskou voor eerlijke lokale verkiezingen

In de Russische hoofdstad Moskou zijn vandaag volgens de ngo White Counter zowat 10.000 betogers op de been voor eerlijke lokale verkiezingen in september. Ze protesteren onder meer tegen de uitsluiting van enkele onafhankelijke kandidaten. De Russische oppositie had opgeroepen vandaag op straat te komen, nadat de kiescommissie een zestigtal kandidaten voor de lokale verkiezingen in Moskou had geweigerd. Het gaat grotendeels om oppositiekandidaten.

De inwoners van Moskou trekken op 8 september naar de stembus om een nieuwe 45-koppige stadsraad te verkiezen. Onafhankelijke kandidaten hebben de handtekeningen van 3 procent van het electoraat in elk van de 45 districten van Moskou nodig om te mogen deelnemen. Maar volgens een aantal oppositiekandidaten is de telling van die stemmen niet eerlijk verlopen.

Voor de Russische oppositie zijn de lokale verkiezingen dit najaar erg belangrijk. Omdat ze uitgesloten wordt van belangrijkere verkiezingen zoals nationale of presidentsverkiezingen, hoopte ze in Moskou wel door te kunnen breken.

Ook vorig weekend kwamen bijna 2.000 mensen op straat in Moskou. Toen werd een tiental manifestanten opgepakt, omdat de betoging niet toegelaten was.

Bron: Belga