Meer dan 1.000 brandweermannen strijden tegen bosbranden in Portugal

In Portugal zijn meer dan 1.000 brandweermannen zaterdag ingezet om te strijden tegen bosbranden. Die teisteren een bergregio in het centrum van het land, waar bosbranden in 2017 het leven kostten aan een honderdtal mensen. Dat maken de hulpdiensten bekend. Meer dan 1.000 brandweerlieden en 400 voertuigen zijn ingezet. Bij valavond moesten de vliegtuigjes en helikopters het werk neerleggen.

Zeker zeven brandweermannen raakten gewond. Een van hen is er ernstig aan toe. Hij werd met een helikopter overgebracht naar Lissabon, meldt Luis Belo Costa, de commandant van de civiele bescherming in de regio.

Verschillende nationale wegen zijn gesloten en inwoners van het dorp Cardiga werden uit voorzorg geëvacueerd, stelt Alexandre Penha, woordvoerder van de civiele bescherming. "De situatie is complex want het gaat om meerdere branden in dezelfde zone die samen dreigen te komen."

Door de warmte en de sterke wind geldt in zes regio's in het centrum en het zuiden van Portugal zaterdag het alarmniveau. In 2017 kwamen in dezelfde regio 114 mensen om bij bosbranden.

Bron: Belga