May heeft steun regering voor laatste brexit-poging

May heeft steun regering voor laatste brexit-poging

De Britse regering heeft vandaag ingestemd met het plan waarmee premier Theresa May het vertrek uit de Europese Unie alsnog door het parlement wil loodsen. Zo zou May voorstellen om het land alvast tot de parlementsverkiezingen van 2022 in een douanerelatie met de EU te houden, meldt de Britse openbare omroep BBC. Om 17.00 uur zal de premier haar plan uit de doeken doen in een speech in Downing Street. May bereikte vorig jaar een akkoord met de EU over de boedelscheiding, maar die deal is al drie keer afgewezen in het Britse parlement. Begin juni waagt de getergde premier een vierde en laatste poging. Met invloedrijke partijgenoten sprak May vorige week al af dat de Conservatieve Partij nadien een tijdschema voor de verkiezing van een nieuwe leider zal vastleggen.

Volgens de BBC zal May onder meer voorstellen dat het Verenigd Koninkrijk tot de parlementsverkiezingen van mei 2022 in een tijdelijke douanerelatie met de EU zal blijven. Voorts zou het herwerkte plan onder meer extra maatregelen voor het milieu en de rechten van werknemers bevatten.

Het is maar de vraag of dat volstaat om een meerderheid in het Britse parlement achter de deal te scharen. May voerde de voorbije weken onderhandelingen met oppositiepartij Labour, dat ijvert voor een permanente douane-unie, maar dat overleg leverde geen compromis op. Volgens schaduwminister voor Buitenlandse Zaken Emily Thornberry bevat het nieuwe voorstel van May dan ook "geen radicale veranderingen" en doet de premier enkel aan "politiek theater".

Tegelijkertijd blijft een deel van haar eigen conservatieve parlementsleden zich hardnekkig verzetten tegen het akkoord waarmee May een geordende brexit wil realiseren. "Tenzij ze wordt gered door een marxist, is het terugtrekkingsakkoord ten dode opgeschreven", blikte Mark Francois vooruit.

Minister van Financiën Philip Hammond lanceerde vandaag een oproep om het akkoord alsnog goed te keuren. "Als we dit probleem de komende weken niet oplossen, dan bestaat het risico dat een nieuwe premier geen akkoord meer zal nastreven en naar een schadelijke exit zonder akkoord zal gaan", waarschuwde hij.

Bron: Belga