Mariano Rajoy moet bij regeringsvorming niet rekenen op steun socialisten

Mariano Rajoy moet bij regeringsvorming niet rekenen op steun socialisten

Mariano Rajoy, leider van de Spaanse conservatieven, wil na de winst van zijn partij bij de verkiezingen van gisteren eerst met de sociaaldemocraten van de PSOE spreken over een mogelijke formule voor een regeringsvorming. "Ik ga gesprekken voeren met alle politieke krachten, maar eerst met PSOE", aldus Rajoy, huidig premier, vandaag op radiozender Cadena Cope. De socialisten gaven echter al te kennen dat Rajoy niet op hun steun moet rekenen voor de vorming van een nieuwe regering. "Bij essentiële thema's hebben we de steun van de socialisten nodig", aldus Rajoy. Zijn PP kwam als de sterkste uit de stembusgang van gisteren, maar eindigt met 33 procent nog ver van een absolute meerderheid. De PSOE wijst al langer een grote coalitie, zoals bijvoorbeeld in Duitsland, van de hand.

De nummer drie van de socialisten, César Luena, maakte vandaag duidelijk dat het eerst aan Rajoy is om te proberen een regering te vormen. Hij herhaalde het PSOE-standpunt dat zijn partij Rajoy niet zal steunen. In de campagne sloten de sociaaldemocraten al uit in een coalitie te treden met de PP en de liberalen van Ciudadanos. "De PSOE-stemmen zijn bedoeld om Rajoy van de macht te verdrijven, om het onrechtvaardig, inefficiënt en anti-sociaal PP-beleid te wijzigen", aldus Luena.

De socialisten verloren, in vergelijking met de parlementsverkiezingen van zes maanden terug, vijf zetels. De partij is "niet tevreden met de resultaten", zei Luena, maar hij voegde eraan toe dat de partij "de eerste linkse partij blijft".

Bron: Belga