Manilla opent onderzoek naar dodelijke brand in Filipijns winkelcentrum

Manilla opent onderzoek naar dodelijke brand in Filipijns winkelcentrum

De Filipijnse autoriteiten hebben maandag een onderzoek geopend naar de brand in een winkelcentrum in Davao, in het zuiden van het land. De brand kostte waarschijnlijk het leven aan minstens 37 mensen. "De overlijdens en de schade vergroten de noodzaak om te achterhalen wie in de fout ging en wie strafrechtelijk verantwoordelijk is", zei de staatssecretaris voor Justitie, Vitaliano Aguirre. "Door de verantwoordelijken te straffen, kunnen we een voorbeeld stellen zodat dergelijke drama's nooit meer gebeuren", luidde het via een mededeling.

De brand brak zaterdag uit in de NCCC Mal. De reddingsdiensten konden nog maar één lichaam bergen, maandag gaan ze opnieuw het gebouw. Volgens de brandweer van Davao kan de brand veroorzaakt zijn door een vonk op de derde verdieping. Daar lagen textielproducten, houten meubelen en plastic goederen.

De beheerders van het gebouw verwierpen zondag reeds de verklaringen van naasten van de slachtoffers dat er te weinig nooduitgangen waren of dat sommige op slot waren. Wie kon ontkomen, ontsnapte net via de nooduitgangen, luidde het.

Er was ook kritiek op de hulpdiensten omdat ze te traag in gang geschoten zouden zijn. De brandweer verklaarde reeds dat de structuur van het gebouw eerst geïnspecteerd moet worden voor ze naar binnen kan.

De brand was niet het enige drama deze kerstperiode in de Filipijnen. De doortocht van tropische storm Tembin eiste meer dan 200 slachtoffers op het eiland Mindanao, waarvan Davao de belangrijkste stad is. Maandag kwamen bij een ongeval in het noorden, in Agoo op het eiland Luzon, twintig leden van dezelfde familie om bij een busongeval.

Bron: Belga