Manifestaties in Burundi tegen resolutie Europees Parlement

Manifestaties in Burundi tegen resolutie Europees Parlement

De Burundese regering heeft vandaag op meerdere plaatsen in het land manifestaties georganiseerd om haar vijandigheid te uiten tegen een resolutie van het Europees Parlement, die de VN-Veiligheidsraad en het Internationaal Strafhof oproept onderzoek te voeren naar de crisis die het land verscheurt sinds april 2015. In de hoofdstad Bujumbura werd een lange stoet aangevoerd door burgemeester Freddy Mbonimpa en de nummer twee van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De demonstratie hield halt voor de EU-vertegenwoordiging. Getuigen maakten aan AFP melding van circa 6.000 deelnemers, de autoriteiten spreken van zowat 10.000 manifestanten.

Het land verkeert in een diepe crisis, die gepaard gaat met veel geweldplegingen - al meer dan 500 doden - sinds president Pierre Nkurunziza in april 2015 aankondigde dat hij zich kandidaat stelde voor een derde ambt als staatshoofd, en in juli werd herkozen.

Op 19 januari stemde het Europees Parlement een resolutie die onder meer de VN-Veiligheidsraad en het Internationaal Strafhof oproept om "snel een volledig onderzoek te openen naar de schendingen van de mensenrechten die in Burundi zouden gepleegd zijn (...) tijdens de recente crisis in het land".

Bron: Belga