Manifestanten steken Iraans consulaat in Irak in brand

Honderden manifestanten hebben vrijdag het Iraanse consulaat in de Iraakse stad Basra in brand gestoken. Dat stelde een fotograaf van het Franse persagentschap AFP vast. De afgelopen dagen vonden daar dodelijke manifestaties plaats, waarbij verschillende gebouwen van Iraakse instellingen in brand zijn gestoken. Duizenden manifestanten waren verzameld nabij het Iraanse consulaat. Vrijdag waren nieuwe protesten uitgebroken tegen het gebrek aan diensten en werkgelegenheid. De manifestanten staken delen van het consulaat in brand. Veiligheidsdiensten openden het vuur om de protesten in te dijken.

Het Iraakse parlement komt zaterdag in een spoedzitting bijeen. De parlementsleden zullen zich buigen over de eisen van de manifestanten en het geweld dat de stad sinds het begin van de maand in zijn greep heeft. Minstens acht manifestanten zijn deze week gedood. Tientallen andere manifestanten en ordehandhavers raakten gewond.

Bij de protesten zijn regeringsgebouwen, partijkantoren en een radio- en televisiestation met sjiitische banden in brand gestoken. Irakezen in het overwegend sjiitische Basra protesteren tegen een gebrek aan basisdiensten zoals drinkwater, en eisen werkgelegenheid.

Bron: Belga