Man die gisteren werd opgepakt in Wenen wilde mogelijk aanslag plegen in metro

Man die gisteren werd opgepakt in Wenen wilde mogelijk aanslag plegen in metro

De Oostenrijkse politie heeft vanmorgen meerdere huiszoekingen uitgevoerd nadat gisterenavond een man werd opgepakt die ervan verdacht wordt een aanslag in Wenen voor te bereiden. Dat melden de autoriteiten. De man zou mogelijk een aanslag hebben willen plegen in de Weense metro. Volgens de woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken waren er verschillende huiszoekingen in huizen in Wenen en in de deelstaat Neder-Oostenrijk. "Het materiaal dat daarbij in beslag werd genomen, wordt momenteel onderzocht (...) Er is tot nu toe nog maar één arrestatie verricht, die van gisteren."

De verdachte die gisteren werd opgepakt, een 18-jarige Oostenrijker, werd vanochtend ondervraagd, zei Konrad Kogler, chef van de nationale veiligheid op de radio. Minister van Binnenlandse Zaken Wolgang Sobotka verklaarde gisteren dat de verdachte deel uitmaakt van de Albanese minderheid en dat het onderzoek moet uitwijzen of hij banden heeft met de radicale islam. Hij voegde daar aan toe dat de man "misschien niet alleen werkt, maar deel uitmaakt van een veel groter netwerk."

Kogler zei vandaag ook nog dat een mogelijk scenario een aanslag op de Weense metro was en dat er aanwijzingen zijn dat die binnen zeer korte tijd gepleegd zou worden. Of er explosieven werden aangetroffen wilden de autoriteiten niet bevestigen. De politie is in staat van paraatheid en de bevolking wordt opgeroepen tot voorzichtigheid.

Bron: Belga