Malta wil deel van vluchtelingen op reddingsschip aan land laten, Open Arms weigert aanbod

Malta wil deel van vluchtelingen op reddingsschip aan land laten, Open Arms weigert aanbod

Malta heeft aangeboden 39 van de 160 migranten aan boord van het reddingsschip Open Arms aan land te laten komen, maar de Spaanse ngo Proactiva heeft dat aanbod geweigerd. De 39 werden vanochtend aan boord genomen binnen de Maltese zoek- en reddingszone, en vervoegden zo de 121 andere vluchtelingen die negen dagen geleden voor de Libische kust werden gered. Proactiva wil dat alle 160 mensen aan boord in dezelfde haven aan land kunnen gaan. De regering in Malta zegt vandaag dat een schip van de marine onderweg was om de 39 vluchtelingen op te pikken toen Open Arms tussenkwam. Het aanbod van Malta kwam er omdat deze 39 mensen aan boord werden genomen binnen de Maltese zoek- en reddingszone.

Open Arms-stichter Oscar Camps heeft via Twitter al kritiek geuit op de beslissing van Malta. Het wees erop dat het nieuws uit Malta heeft geleid tot spanningen aan boord. "Het niveau van angst bij deze mensen is onhoudbaar", aldus Camps.

Camps houdt later nog een persconferentie op Lampedusa, samen met de Amerikaanse acteur Richard Gere. Hij kwam vrijdag aan boord van het schip. "Iedereen stelt het goed, maar ze hebben nood aan een vrije haven waar ze kunnen aanmeren, aan land kunnen gaan en een nieuw leven beginnen", zei Gere vrijdag in een filmpje dat Proactiva publiceerde. Een dertigtal minderjarigen bevindt zich op de boot.

Bron: Belga