Malinese overheid erkent betrokkenheid leger bij massagraven

Malinese overheid erkent betrokkenheid leger bij massagraven

De Malinese minister van Defensie heeft vandaag erkend dat "bepaalde leden" van het leger betrokken waren bij "zware overtredingen die tot doden geleid hebben". Enkele dagen terug werden in drie massagraven in de buurt van de centraal gelegen stad Mopti 25 lichamen gevonden, een week na een reeks arrestaties door het Malinese leger. "De minister heeft de militaire aanklager opgedragen een onderzoek te starten", aldus het communiqué van minister Tiéna Coulibaly. "Hij herhaalt zijn vastberadenheid en duidelijke wil om te strijden tegen straffeloosheid en en roept het leger op tot een strikt naleven van de mensenrechtenverdragen en het internationaal humanitair recht."

In het centrum van Mali meldt het leger wel vaker de "neutralisatie van terroristen", wat mensenrechtenorganisaties en de bevolking betwisten. Zij hebben het over standrechtelijke executies.

Het Malinese leger wordt regelmatig aangevallen door jihadisten, vooral in de streek rond Mopti. Ook de veiligheid van burgers wordt alsmaar slechter.

Bron: Belga