Malinese minister van Defensie ontslagen nadat jihadisten dorp innemen

Malinese minister van Defensie ontslagen nadat jihadisten dorp innemen

De Malinese minister van Defensie Tiéman Hubert Coulibaly is zaterdag ontslagen nadat een dorp in het centrum van het land werd ingenomen door jihadisten. Dat heeft een verantwoordelijke van het Malinese ministerie van Defensie gemeld. De minister van Territoriale Administratie Abdoulaye Idrissa Maïga zal hem vervangen. "Het gaat wel degelijk om een ontslag na de laatste golf van onzekerheid in het centrum van Mali", aldus de bron.

Het Malinese leger had zaterdag de controle herwonnen van het dorp Boni, in de regio Mopti, nadat het een dag eerder was ingenomen door jihadisten.

Mali wordt regelmatig getroffen door jihadistische aanvallen, ondanks het vredesakkoord dat in 2015 werd afgesloten door de regering, de gewapende groepen die de regering steunen en de voormalige Toeareg-rebellen die de regering hadden bestreden in het noorden van het land. Die regio kwam in 2012 handen van de jihadisten van al-Qaida, die vanaf januari 2013 door een internationale militaire operatie werden verjaagd. Toch zijn volledige zones in het land nog steeds in handen van de jihadisten. De jihadisten waren lange tijd voornamelijk actief in het noorden van het land, maar hebben zich sinds 2015 ook verspreid naar het centrum en het zuiden van het land.

Bron: Belga