Maduro verwerpt verzoek van EU voor nieuwe verkiezingen

Maduro verwerpt verzoek van EU voor nieuwe verkiezingen

De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft vandaag het verzoek van de Europese Unie verworpen om binnen acht dagen nieuwe verkiezingen te plannen. "Niemand kan ons een ultimatum stellen", zo zei hij volgens de zender CNNTurk in een interview. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zijn steun aan Maduro betuigd, nadat oppositieleider Juan Guaido zich woensdag tot interim-presidenst had uitgeroepen.

Gisteren gaven Frankrijk, Duitsland en Spanje Maduro acht dagen de tijd om vrije en eerlijke verkiezingen aan te kondigen, zoniet zouden ze parlementsvoorzitter Guaido erkennen als de leider van Venezuela. Het hoofd van het buitenlandse beleid van de EU, Federica Mogherini, verspreidde een verklaring waarin staat dat de EU als geheel Guaido zou kunnen erkennen, als "de komende dagen" geen stappen gezet worden voor nieuwe verkiezingen.

Maduro's minister van Buitenlandse Zaken, Jorge Arreaza, verwierp de deadline gisteren al. Hij zei dat Caracas "uitstekende vrienden" heeft op wie het een beroep kan doen om zich te verdedigen.

Bron: Belga