Maduro tekent akkoorden om olieproductie te verhogen

Maduro tekent akkoorden om olieproductie te verhogen

De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft gisteren zeven akkoorden ondertekend met internationale oliemaatschappijen om de olieproductie met een miljoen vaten per dag op te drijven. "We hebben de eerste zeven van al veertien onderhandelde akkoorden ondertekend. (...) We verbinden ons ertoe om de olieproductie te verhogen met minstens zeshonderdduizend vaten", zei Maduro bij de ondertekening, die werd uitgezonden op radio en televisie. Volgens de president is het doel van staatsbedrijf PDVSA om met de veertien akkoorden, over evenveel olievelden, "de productie op te voeren met een miljoen vaten, via publieke, private, nationale en internationale investeringen". Onder de bedrijven die de akkoorden ondertekenden, zijn het Panamese Helios Petroleum Services en het Chinese Shandong Kerui.

De president garandeerde aan "internationale olie-investeerders" dat de regering "de deuren openhoudt". "We zullen aan deelnemende bedrijven alle juridische zekerheid geven, alle investeringsfaciliteiten die erkend zijn door PDVSA", zei olieminister Manuel Quevedo tijdens de ceremonie.

Venezuela heeft een van de grootste oliereserves ter wereld en de oliesector is goed voor 96 procent van de inkomsten. Maar de productie is fors gedaald: in juni was ze gezakt tot 1,5 miljoen vaten per dag. Dat is de laagste productie van de voorbije drie decennia. In 2008 ging het nog om 3,2 miljoen vaten.

Bron: Belga