Macron kondigt gesprekken met Poetin over Oekraïense crisis aan

Macron kondigt gesprekken met Poetin over Oekraïense crisis aan

De Franse president Emmanuel Macron heeft zich bij een bezoek van de Russische president Vladimir Poetin uitgesproken voor een toenadering tussen Europa en Rusland. Hij pleit voor gesprekken over de Oekraïense crisis "binnen een paar weken". Poetin van zijn kant zei dat gesprekken met de nieuwverkozen Oekraïense president Volodymyr Zelensky wat hem betreft zeker kunnen hervat worden. "Er moet een nieuwe architectuur komen van veiligheid en vertrouwen tussen de twee partners", zei Macron in het Fort Brégançon aan de Franse Riviera waar hij Poetin ontving. "Het is duidelijk dat zowel voor de terugkeer naar de G8 als de terugkeer naar genormaliseerde betrekkingen met de Europese Unie een oplossing van het vraagstuk Oekraïne veronderstelt", zei Macron.

Macron hoopt dat wanneer er wederzijds vertrouwen groeit, vele misverstanden kunnen worden opgelost die de afgelopen decennia ontstaan zijn. Rusland heeft in 2014 Oekraïne ingelijfd. Daarop wezen Duitsland, de VS en andere landen de uitnodiging van Poetin voor de G8-top in Sotsji af. Sindsdien gaan Duitsland, Frankrijk, Italië, Groot-Brittannië, Canada, VS en Japan verder als de G7, zonder Rusland dus.

Toen president Poetin bij zijn bezoek in Zuid-Frankrijk een zomers boeket bloemen overhandigde aan de vrouw van de Franse president viel het op dat Brigitte Macron haar arm in een verband had. Dat is het gevolg van een val op een boot vorige vrijdag waarbij de première dame haar schouder bezeerde. Het Franse presidentspaar is voor vakantie aan de Middellandse Zee. Hoewel het voor Emmanuel Macron ook werken geblazen is. Hij bereidt de GF-top voor die op 24 augustus in het Franse Biarritz zal plaatsvinden.

Bron: Belga