Macky Sall eist overwinning op in eerste ronde Senegalese presidentsverkiezingen

De partij van president Macky Sall heeft zondag de overwinning opgeëist in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Senegal. "De resultaten laten ons toe om te zeggen dat we president Macky Sall moeten feliciteren met zijn herverkiezing", zei regeringsleider Mohamed Ben Abdallah Dionne, ook al worden de officiële resultaten pas binnen een paar dagen verwacht. Volgens de premier behaalde Sall "minstens 57 procent" van de stemmen. De uitlatingen van de premier rond middernacht werden op gejuich onthaald bij de militanten die hadden verzameld in het hoofdkwartier van de presidentiële coalitie in Dakar. Sall zelf heeft geen verklaringen afgelegd.

De officiële resultaten worden pas op 25 of 26 februari verwacht. Een eventuele tweede ronde zou op 24 maart plaatsvinden. Een uur voor de uitspraken van de premier hadden de twee belangrijkste rivalen van Sall nog gewaarschuwd voor vroegtijdige overwinningsclaims van het kamp van de president.

"Op dit moment ziet het ernaar uit dat er een tweede ronde komt. Dat kunnen we afleiden uit de resultaten die we verzameld hebben", zei oud-premier Idrissa Seck, die zich al voor de derde keer kandidaat stelt bij de presidentsverkiezingen. Naast hem zat Ousmane Sonko, een parlementslid dat wil afrekenen met het huidige politieke systeem.

Lokale media meldden in de loop van de avond al dat Macky Sall ver op kop lag volgens de eerste gedeeltelijke resultaten. Seck en Sonko waren de enige twee andere kandidaten die nog een tweede ronde leken af te kunnen dwingen.

Bron: Belga