Luchthaven moet alle vertrekkende vluchten annuleren door blokkades manifestanten

Luchthaven moet alle vertrekkende vluchten annuleren door blokkades manifestanten

De internationale luchthaven van Hongkong annuleert vandaag alle vertrekkende vluchten die na 16.30 uur lokale tijd vertrekken, omdat manifestanten die betogen tegen de regering de luchthaven blokkeren. Volgens de luchthavenautoriteit zullen alle vluchten die tegen 16.30 uur (10.30 uur Belgische tijd) nog niet zijn ingecheckt niet kunnen vertrekken. Vluchten die op weg zijn naar de luchthaven kunnen wel landen. Vanop Brussels Airport vliegt Cathay Pacific Airways één keer per dag naar Hongkong, en die vlucht van 13.25 uur Belgische tijd werd geannuleerd.

In de vertrekhal blokkeren honderden manifestanten de doorgang van reizigers naar de veiligheidscontrole en terminals. Ook gisteren moesten al vluchten geannuleerd worden, en honderden gestrande passagiers moesten afgelopen nacht op de luchthaven doorbrengen.

In de aankomsthal verschenen vandaag opnieuw duizenden betogers, om flyers uit te delen aan de toeristen over het politiegeweld.

Het is al de vijfde dag op rij dat er op de luchthaven geprotesteerd wordt, waarmee de manifestanten de internationale aandacht voor hun verzuchtingen hopen te vergroten.

Het protest in Hongkong begon op 9 juni tegen een intussen opgeschorte wet waardoor criminelen uitgeleverd zouden kunnen worden aan China. Maar de betogers willen dat de wet definitief wordt begraven. Ook willen ze dat regeringsleider Carrie Lam verdwijnt, en dat haar opvolger verkozen wordt en niet door Peking aangeduid zoals dat gebruikelijk is.

Ondertussen protesteren ze ook tegen het geweld dat de politie tegen de manifestanten gebruikt. De Hoge Commissaris voor de mensenrechten van de VN, Michelle Bachelet, heeft vandaag haar bezorgdheid uitgesproken over het hardhandig optreden van de ordediensten tegen de protesten in Hongkong, en opgeroepen tot een onpartijdig onderzoek.

Bron: Belga