In Los Angeles gearresteerde man wilde toeslaan op Gay Pride

In Los Angeles gearresteerde man wilde toeslaan op Gay Pride

Met de arrestatie zondag in Santa Monica van een man die explosieven en wapens bij zich had, is in de VS een tweede aanval op de holebigemeenschap vermeden. Volgens de politie van Santa Monica verklaarde hij dat hij "schade" wilde aanrichten tijdens de Gay Pride, die dit weekend in Los Angeles plaatsvindt. De arrestatie gebeurde zondag, op de dag dat in Orlando een aanslag gebeurde op een nachtclub voor holebi's, de ergste in de Verenigde Staten sinds 11 september, waarbij 50 doden en 53 gewonden vielen.

De man die in Santa Monica, de voorstad van Los Angeles, werd gearresteerd is de 20-jarige James Howell, afkomstig uit Indiana in het noorden van de Verenigde Staten. Tijdens zijn arrestatie vertelde hij aan een agent dat hij "schade wilde veroorzaken" tijdens de Gay Pride, zo zei politiechef Jacqueline Seabrooks op Twitter.

Ze voegde er evenwel aan toe dat er "geen verband bekend is met de gebeurtenissen in Orlando" van zondag, wat ook beweerd werd door de burgemeester van Los Angeles tijdens een persconferentie.

Volgens de politie van Santa Monica werden in het voertuig van Howell onder meer drie geweren en een emmer met zo'n 18 liter chemische producten gevonden, waarmee zelf een explosief gemaakt kon worden.

De politie van Los Angeles verzekerde op haar beurt dat ze volledig klaar was om "indien nodig" een aanval zoals die van zondag in Florida het hoofd te bieden, en dat tijdens het weekend van Gay Pride meer agenten werden ingezet.

Bron: Belga