Londense High Court ziet geen graten in opschorting Brits parlement

Londense High Court ziet geen graten in opschorting Brits parlement

De beslissing van de Britse premier Boris Johnson om het parlement een vijftal weken op te schorten is wettelijk. Dat heeft de High Court in Londen vandaag geoordeeld. Het Hooggerechtshof buigt zich op 17 september over de zaak. De Britse premier Boris Johnson besliste vorige week om het parlement op een vijftal weken voor de brexit naar huis te sturen. Volgens kwatongen wil hij daarmee vooral voorkomen dat de parlementsleden nog pogingen kunnen doen om een brexit op 31 oktober tegen te houden. De beslissing lokte dan ook heel wat protest uit.

Gina Miller, de activiste en zakenvrouw die in 2017 verkreeg dat de regering de toestemming van het parlement nodig had om de brexit in gang te zetten, was opnieuw één van de drijvende krachten achter dat protest. Zij vroeg de High Court in Londen om zich over de beslissing te buigen, en werd daarbij gesteund door de voormalige Britse Conservatieve premier John Major.

Die High Court heeft nu geoordeeld dat de beslissing van Johnson wettelijk gebeurde. De zaak gaat wel nog naar het Hooggerechtshof, dat pas op 17 september oordeelt.

Eerder deze week wees een Schotse rechtbank de klachten ook al af. Een rechtbank in het Noord-Ierse Belfast buigt zich nog over een gelijkaardige zaak.

Bron: Belga