Londen wees vraag van Thomas Cook naar 150 miljoen pond af

Londen wees vraag van Thomas Cook naar 150 miljoen pond af

De Britse reisgroep Thomas Cook had de overheid gevraagd 150 miljoen pond (170 miljoen euro) vrij te maken voor een reddingsplan van het bedrijf, maar Londen is niet ingegaan op die vraag. "Dat is natuurlijk veel belastinggeld", stelde de Britse premier Boris Johnson afgelopen nacht aan het Britse persbureau PA. "De bevolking zal opmerken dat zich hier een moreel gevaar stelt, voor wanneer andere bedrijven ook geconfronteerd worden met zulke economische problemen." Johnson deed de mededeling nog voor de reisorganisator aankondigde de activiteiten stop te zetten. "Het klopt dat de regering de vraag gekregen heeft tot steun ter waarde van zowat 150 miljoen pond", zei Johnson.

De Britse premier viseerde de rol van de top van Thomas Cook in het faillissement. Hij liet blijken dat zijn regering eraan denkt hen strengere regels op te leggen.

De voornaamste prioriteit voor de Britse overheid is nu, zei Johnson, de ruim 150.000 Britse vakantiegangers die een reis geboekt hadden bij Thomas Cook weer thuis krijgen. Volgens de regering wordt dat de grootste repatriëringsoperatie in vredestijd.

In totaal zijn 600.000 toeristen wereldwijd op vakantie met de Britse reisgroep. Onder hen zijn ook 10.000 Belgen. De activiteiten in België blijven voorlopig gewoon operationeel, klinkt het vandaag. De touroperator neemt voorlopig wel geen nieuwe klanten aan. "Uit voorzorg", klinkt het.

Bron: Belga