Libische eenheidsregering kondigt officieel bevrijding van Sirte aan

Libische eenheidsregering kondigt officieel bevrijding van Sirte aan

De leider van de Libische regering van nationale eenheid (GNA) Fayez al-Sarraj heeft zaterdag officieel aangekondigd dat Sirte, ooit een bolwerk van terreurgroep Islamistische staat, volledig bevrijd is. Toch is de oorlog tegen het terrorisme in het land "nog niet voorbij".

"Acht maanden na het begin van de operaties tegen Islamitische Staat in Sirte, kondig ik officieel het einde van de militaire operaties en de bevrijding van de stad aan", aldus al-Sarraj tijdens een televisietoespraak. De aankondiging volgt twee weken nadat bekendraakte dat troepen loyaal aan de eenheidsregering de stad volledig hadden heroverd op de islamisten, op de eerste verjaardag van het inter-Libische akkoord, dat werd onderhandeld onder auspiciën van de Verenigde Naties en waaruit de eenheidsregering is voortgekomen.

De eenheidsregering hoopt sterker uit de strijd rond Sirte te komen. De regering van al-Sarraj, die zich eind maart gevestigd heeft in de hoofdstad Tripoli, heeft het namelijk nog steeds moeilijk om zijn autoriteit te laten gelden in het land, dat verscheurd is door conflicten sinds de val van Mouammar Kadhafi in 2011. Ze krijgt vooral tegenkanting van de parallelle, niet internationaal erkende regering van generaal Khalifa Haftar, die gevestigd is het oosten van het land.

Al-Sarraj prees de regering van Haftar in zijn toespraak van zaterdag nochtans, door "de martelaren en helden" te loven "die strijden tegen het terrorisme in Benghazi", in het oosten van het land.

"De strijd rond Sirte is voorbij, maar de oorlog tegen het terrorisme in Libië is nog niet afgelopen", waarschuwt al-Sarraj. Hij benadrukt ook het belang van het verenigen van de militaire krachten in één leger.

IS-jihadisten namen de stad Sirte in december 2015 in. In september werd een groot offensief gestart om Sirte weer in handen te krijgen. Eén wijk bleef toen in handen van IS.

Bron: Belga