Leger Myanmar erkent betrokkenheid dood van 10 Rohingya

Het leger van Myanmar heeft vandaag erkend betrokken te zijn bij de slachtpartij op tien leden van de Rohingya-moslimminderheid. Hun lichamen zijn in de deelstaat Rakhine gevonden in een graf, waarvan het Myanmarese leger voor het eerst het bestaan heeft toegegeven. De Rohingya werden eerst gevangengenomen en vervolgens vermoord. "Inwoners van het dorp Inn Din en leden van de veiligheidsdiensten hebben erkend tien Bengaalse terroristen te hebben gedood", aldus het kantoor van de legerchef op Facebook. De feiten zouden dateren van 2 september. Volgens dat bericht zullen de dorpsbewoners en leden van de veiligheidsdienst gestraft worden in lijn met de wet.

In het bericht worden de Rohingya met een pejoratieve term omschreven, die impliceert dat ze illegale immigranten zijn uit Bangladesh. Weliswaar leven velen al generaties lang in Myanmar.

Het leger startte een onderzoek naar het gebeuren vorige maand, nadat het graf was gevonden.

Meer dan 650.000 Rohingya-moslims hebben de operaties van het leger ontvlucht. De Verenigde Naties spreken van "etnische zuivering". Het leger van Myanmar heeft tot op heden alle beschuldigingen van ernstige mensenrechtenschendingen ontkend.

Bron: Belga