Leger grijpt in tegen anti-regeringsbetogers in Khartoem

Leger grijpt in tegen anti-regeringsbetogers in Khartoem

Het Soedanese leger probeert deze ochtend de sit-in van de anti-regeringsbetogers uit elkaar te drijven. Dat meldt de organisatie die de protesten mee leidt. Al wekenlang wordt voor het hoofdkwartier van het leger betoogd, eerst om dictator Omar al-Bashir tot aftreden te dwingen, daarna om de militairen de macht te laten afstaan aan een burgerbestuur. Bij de gewelddadige tussenkomst van het leger zouden al twee doden en verschillende gewonden gevallen zijn. "Ik ben bijzonder bezorgd over het zware geweervuur dat ik het laatste uur vanop mijn residentie hoor", tweette de Britse ambassadeur in Soedan, Irfan Siddiq. "Er is geen excuus voor zo'n aanval. Dit. Moet. Nu. Stoppen."

De organisatie die de acties coördineert, vakbondskoepel SPA, heeft het in een communiqué over een "bloedige slachting", en roept de Soedanezen op tot "totale burgerlijke ongehoorzaamheid om de perfide en moorddadige militaire raad (die het land nu leidt, red.) omver te gooien".

De protestbeweging is al bezig sinds eind vorig jaar, maar was na een aantal maanden wat weggedeemsterd. Op 6 april kreeg het protest een nieuw elan, toen een sit-in gestart werd voor het hoofdkwartier van het leger. Vijf dagen later werd dictator Bashir afgezet en opgepakt door het leger. Daarop startten gesprekken tussen de betogers en het leger over de vorming van een soevereine raad die drie jaar lang de overgang naar verkiezingen moeten leiden. Die onderhandelingen mislukten echter op 20 mei, en sindsdien voert het leger de druk op de protestbeweging op. In de buurt van de sit-inzone kwamen de afgelopen dagen al verschillende mensen om in nog onduidelijke omstandigheden.

Bron: Belga