Leger grijpt macht in Zimbabwe

In Zimbabwe heeft het leger de macht overgenomen. De 93-jarige president Mugabe is aan de kant geschoven.
door
Jelle
Leestijd 2 min.

Mugabe leidde het land sinds de onafhankelijkheid van Groot-Brittannië in 1980. Onder zijn bewind verarmde de bevolking dramatisch. Hij voerde een repressief beleid tegenover de oppositie, waarbij heel wat doden vielen. Zelf baadden de president en zijn echtgenote in luxe. De laatste tijd probeerde Mugabe zijn veertig jaar jongere vrouw Grace naar voor te schuiven als opvolger. Hij zette daarvoor vicepresident Emmerson Mnangagwa aan de kant. Dat was niet naar de zin van het leger.

De militairen hebben nu de macht gegrepen en schuiven Mnangagwa naar voren als nieuwe sterke man. Pantserwagens omsingelden overheidsgebouwen, het parlement, de staatsomroep en rechtbanken. Mugabe zelf werd onder huisarrest geplaatst, Grace zou naar Namibië gevlucht zijn.

«Geen coup»

In een televisietoespraak zei een generaal dat het niet gaat om een staatsgreep maar om een vreedzame transitie. Eenzelfde geluid was te horen op het Twitteraccount van ZANU-PF, de partij van Mugabe en Mnangagwa. In eerste instantie ontkende de partij dat er een machtsgreep gaande was. «Dank voor uw bezorgdheid, maar er is GEEN staatsgreep aan de gang in Zimbabwe. Ga aub door met uw leven en moei u met uw eigen problemen», klonk het.

Nadat het leger de macht overgenomen had, verscheen er een nieuwe boodschap. «Noch Zimbabwe noch ZANU zijn eigendom van Mugabe en zijn vrouw. Vandaag begint een nieuw tijdperk en kameraad Mnangagwa zal ons helpen een beter Zimbabwe te bouwen. Er is geen sprake van een coup, enkel een vreedzame transitie waarbij corrupte personen gearresteerd zijn en een oude man die gebruikt werd door zijn vrouw onder huisarrest geplaatst is.»

De vraag is of de Zimbabwanen mogen hopen op meer democratie. Het lijkt in de eerste plaats te gaan om een machtsstrijd binnen de heersende partij.