Laureus World Sport Awards voor tennisser Novak Djokovic en turnster Simone Biles

Laureus World Sport Awards voor tennisser Novak Djokovic en turnster Simone Biles

De Servische tennisser Novak Djokovic en de Amerikaanse turnster Simone Biles zijn maandag op de Laureus World Sport Awards in Monte-Carlo tot Sportman en Sportvrouw van 2018 verkozen. De Amerikaanse golfer Tiger Woods maakte de Comeback van het Jaar. De 31-jarige Djokovic won vorig jaar een vierde keer Wimbledon en een derde keer het US Open. In januari van dit jaar bracht hij met het Australian Open een vijftiende Grand Slam op zijn palmares. Op de erelijst volgt Djokovic zijn Zwitserse collega Roger Federer op. Zelf kreeg hij de award drie keer eerder: in 2012, 2015 en 2016.

Biles, 21 jaar, komt na 2017 een tweede keer op de erelijst. Zij volgt tennisster Serena Williams op. De olympische kampioene voegde in 2018 drie wereldtitels aan haar palmares toe: op de sprong, de vloer en allround. Daarnaast pakte ze ook nog goud met het Amerikaanse team en werd ze tweede op de brug (na Nina Derwael) en derde op de balk.

De 43-jarige Woods krijgt de comebacktrofee achttien jaar nadat hij bij de eerste twee edities van de Laureus Awards Sportman van het Jaar werd. De Japanse tennisster Naomi Osaka kreeg een prijs voor de Doorbraak van het Jaar. Het Franse voetbalelftal, dat in Rusland wereldkampioen werd, is het Team van het Jaar. De Slovaakse slechtziende skiester Henrieta Farkasova, in Pyeongchang goed voor drie keer goud, is Paralympiër van het Jaar, de Amerikaanse snowboardster Chloe Kim Actiesporter van het Jaar. De Franse voetbaltrainer Arsene Wenger, die na 22 seizoenen afscheid nam van Arsenal, kreeg een Lifetime Achievement Award. De afscheidnemende Amerikaanse skiester Lindsey Vonn kreeg een Spirit for Sport Award. De Keniaan Eliud Kipchoge zorgde met zijn wereldrecord op de marathon voor het Sportmoment van 2018.

Op de erelijst van de Laureus Awards, de "Oscars van de Sport", staan twee Belgen. Justine Henin is de Sportvrouw van het Jaar 2008 en Kim Clijsters maakte in 2010 de Comeback van het Jaar.

.

Bron: Belga