Labourleider Corbyn sluit, ondanks kritiek, uit dat hij opstapt

Labourleider Corbyn sluit, ondanks kritiek, uit dat hij opstapt

Jeremy Corbyn, leider van het Britse Labour, heeft laten verstaan dat hij niet van plan is af te treden, ondanks de kritiek binnen de partij op zijn houding tijdens de brexit-campagne. Dat deed hij in een communiqué, in de afgelopen nacht. Velen binnen Labour verwijten Corbyn dat hij niet enthousiast genoeg campagne gevoerd heeft voor het EU-lidmaatschap. Gisteren stapten verschillende partijcoryfeeën op. "Ik betreur dat er vandaag (zondag, red.) mensen uit mijn schaduwkabinet ontslag genomen hebben", aldus Corbyn in zijn communiqué. "Maar ik ga het vertrouwen van zij die voor mij gestemd hebben niet bedriegen, noch van dat van de miljoenen mensen die het nodig hebben dat Labour ze vertegenwoordigt."

Nog volgens Corbyn zijn zij die hem bekritiseren of zijn vertrek willen, kandidaat om het tegen hem op te nemen bij de volgende voorzittersverkiezingen. "Zij die de richting van Labour willen wijzigen, zullen zich tijdens een democratische verkiezing kandidaat moeten stellen", aldus Corbyn. "Ik zal dan ook kandidaat zijn."

Corbyn werd in september 2015 verkozen tot Labourleider, tegen de wil van de partijtop maar met een grote steun vanuit de basis. De interne crisis binnen Labour brak in de nacht van zaterdag op zondag helemaal open, toen duidelijk werd dat Corbyn de schaduwminister van Buitenlandse Zaken, Hilary Benn, had ontslagen omdat die Corbyns leiderschap na de overwinning van het brexit-kamp in twijfel had getrokken. Intussen zijn, als gevolg van dat ontslag, al elf anderen opgestapt uit de partijtop.

De Labourleider maakte in zijn persbericht nog duidelijk dat hij binnen de 24 uur een herschikt schaduwkabinet zal voorstellen.

Bron: Belga