Kritiek op Mercedes wegens excuses in China over Dalai lama

De Duitse autobouwer Daimler heeft zich in een lastig parket gemanoeuvreerd. Het had maandag op Instagram een citaat van de Dalai lama gebruikt, tot grote woede van China. Daimler excuseerde zich, wat het bedrijf dan weer kritiek opleverde van mensenrechtenorganisaties en politici in eigen land. Daimler zal in het vervolg wel twee keer nadenken vooraleer het een citaat van de Dalai lama gebruikt. Op Instagram had het een citaat van de geestelijke leider van Tibet - "Look at situations from all angles, and you will become more open" - geplaatst bij een foto van een Mercedes.

Op Chinese sociale media regende het negatieve reacties. Ook de Chinese communistische partij reageerde scherp. Tibet ligt politiek erg gevoelig in China. Peking beschouwt de Dalai lama als een separatist die onrust zaait in de regio. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken tikt westerse bedrijven geregeld op de vingers omdat ze de Chinese territoriale integriteit niet respecteren. Zo moesten kledingreus Zara en luchtvaartmaatschappij Delta al door het stof gaan omdat ze Tibet of Taiwan als afzonderlijke naties op hun bedrijfswebsites plaatsten.

Ook Daimler excuseerde zich. "We begrijpen dat we de gevoelens van het Chinese volk hebben gekwetst", aldus de autobouwer, die zegt "spijt" te hebben over de "extreem foute" informatie die werd verspreid. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken nam al akte van de excuses.

Maar niet iedereen is het eens met de excuses. De mensenrechtenorganisatie International Campaign for Tibet omschreef de verontschuldigingen als "een beschamende knieval voor de dictatuur". Maar ook Michael Brand, specialist mensenrechten van de CDU/CSU in de Bundestag, leverde kritiek. "Het concern dient zich niet te verontschuldigen bij de Chinese regering, maar zo vlug mogelijk bij de Dalai lama en de Tibetanen".

Bron: Belga