Kristoff snelt naar ritzege en leiderstrui in Ronde van Duitsland, Evenepoel steelt de show

Kristoff snelt naar ritzege en leiderstrui in Ronde van Duitsland, Evenepoel steelt de show

Alexander Kristoff (UAE Team Emirates) heeft vandaag de tweede rit in de Ronde van Duitsland (cat. 2.BC) gewonnen. De 32-jarige Noor was na 202 kilometer van Marburg naar Göttingen de snelste van een uitgedund peloton. De Italiaan Sonny Colbrelli sprintte naar de tweede stek. Yves Lampaert werd derde en ook Jasper Stuyven (5e) en Jens Keukeleire (10e) finishten in de top tien. Remco Evenepoel zette een solo op van bijna 100 kilometer, maar werd op 9,5 kilometer van de finish gegrepen door het peloton, dat in stukken was gebroken in de achtervolging. Kristoff is ook de nieuwe leider. Hij heeft 10 seconden voorsprong op Colbrelli en 12 op Lampaert.

De etappe ging met een rotvaart van start. In het eerste wedstrijduur werden 49 kilometer afgelegd. Verscheidene renners waagden hun kans, maar kregen nooit meer dan een minuut. Toen de storm even ging liggen, achtte Evnepoel zijn moment gekomen, op 106 kilometer van de finish. In geen tijd had de Europese kampioen tijdrijden een voorsprong van drie minuten, Deceuninck - Quick-Step stopte perfect af. Pas toen Ineos vooraan kwam post vatten zakte de voorsprong van Evenepoel. Het zorgde ook voor een breuk in het peloton, Julian Alaphilippe en leider Pascal Ackerman waren daarvan de belangrijkste slachtoffers.

Geraint Thomas en Vincenzo Nibali jaagden intussen op de jonge Belg, die zijn voorsprong zag zakken naar 1 minuut bij het opdraaien van het lokale circuit. Alexey Lutsenko probeerde op de klim, 1,1 kilometer aan 5,5 procent de oversteek te maken, Quick-Step counterde, maar het was duidelijk dat Evenepoel gegrepen zou worden. Dat gebeurde op 9,5 kilometer van de finish, toen Lutsenko hem op diezelfde klim remonteerde. De Kazach kreeg Marc Hirschi met zich mee. Op 2 kilometer werd ook dit duo gegrepen, waarna Kristoff zich voor zijn zesde zege van het seizoen de snelste toonde van een groep van 28 renners.

Bron: Belga