Kosovo viert tien jaar onafhankelijkheidsverklaring

Kosovo heeft zaterdag de tiende verjaardag van zijn onafhankelijkheidsverklaring gevierd, een soevereiniteit die Servië tot dusver weigert te erkennen. Het hoogtepunt van de dag wordt een concert dat de Britse popster Rita Ora, die van Kosovo afkomstig is, zaterdagavond in haar geboortestad geeft. Haar gezin verliet Kosovo in 1991, toen ze nog een baby was. De Servische president Slobodan Milosevic had het autonome statuut afgeschaft van de provincie, die onderdrukt werd door Servië.

In 1998 brak een conflict uit tussen de Servische troepen en de Kosovaarse Albanezen van de militie UCK. Daarbij vielen meer dan 13.000 doden. Het conflict eindigde in 1999 na elf weken van luchtaanvallen door de NAVO, die Belgrado dwongen zijn gewapende troepen uit Kosovo terug te trekken. Daarna werd een missie van de Verenigde Naties en een troepenmacht van de NAVO ter plaatse gestuurd.

Op 17 februari 2008 riepen de Kosovaarse parlementsleden, na voorbereidingen met Washington en verscheidene Europese hoofdsteden, de onafhankelijkheid uit, tot groot ongenoegen van Belgrado.

"Kosovo belichaamt vandaag de wens van de bugers in vrijheid te leven", verklaarde de Kosovaarse premier Ramush Haradinaj zaterdag. Hij erkende dat de autoriteiten nog niet alle verwachtingen konden inlossen.

Zondag houden de veiligheidstroepen een defilé. Over een leger beschikt Kosovo niet.

Bron: Belga