Koreaanse top - Noord-Korea wil nog steeds in dialoog treden met VS

Koreaanse top - Noord-Korea wil nog steeds in dialoog treden met VS

De beslissing van Amerikaanse president Donald Trump om de geplande ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un af te zeggen, is "extreem betreurenswaardig" en "niet naar wens van de wereld". Dat zegt de Noord-Koreaanse viceminister van Buitenlandse Zaken Kim Kye-gwan in een mededeling verspreid door het staatspersagentschap KCNA. Pyongyang wil "op eender welk moment en op eender welke manier" in dialoog gaan met de Verenigde Staten. "De plotselinge aankondiging van de annulering van de ontmoeting is voor ons onverwacht en we kunnen die enkel betreurenswaardig noemen", aldus Kim. "We herhalen aan de Verenigde Staten onze vastberadenheid om samen te zitten voor een persoonlijke ontmoeting, op eender welk moment en op eender welke manier, om het probleem op te lossen."

De Verenigde Staten beslisten dinsdag onverwacht om de topontmoeting met Kim, die gepland was op 12 juni in Singapore, te annuleren. Als reden wees de Amerikaanse president in een brief aan Kim Jong-un op de "enorme woede" en "openlijke vijandigheid" van het communistische regime in Noord-Korea. Dat had dinsdag uitspraken van de Amerikaanse vicepresident "onwetend en dom" genoemd en dreigde meermaals om de ontmoeting af te zeggen.

Trump zei dat de wereld, en Noord-Korea in het bijzonder, een grote kans mislopen voor blijvende vrede en grote welvaart en gezondheid. "Deze gemiste kans is echt een spijtig moment in de geschiedenis", luidde het. Het Amerikaanse staatshoofd gaf wel te kennen dat hij Kim ooit hoopt te ontmoeten.

Bron: Belga